Rinita alergica

Cauze si factori de risc

Cauza exacta a rinitei alergice nu este cunoscuta, dar bagajul genetic constituie un factor important. Se spune despre persoanele cu predispozitie pentru reactii alergice ca poseda un „teren atopic”. Cu alte cuvinte, ele prezinta o reactivitate deosebita la contactul cu alergenele, banale si inofensive pentru cea mai mare parte a populatiei. Acestea pot da nastere unor diferite manifestari: rinita alergica, astm, urticarie, eczema, alergii alimentare, etc., ce pot surveni isolat, simultan sau succesiv, in functie de persoana.

Alergia este o reactia anormala si exagerata a sistemului imunitar, al carui rol este acela de a proteja organismul impotriva agentilor patogeni (bacterii si virusuri). Simptomele alergiei sunt consecinta  raspunsului sistemului imunitar fata de o substanta straina (alergen).

Febra fanului este o reactie alergica la polen. O reactie similara se produce in cazul alergiei la mucegai, scuamele animalelor, praf si la alti pneumalergeni. Cantitatea de polen din aer influenteaza aparitia simptomelor. Aerul cald si uscat contine in general o cantitate mai mare de polenuri decat aerul rece si umed.

Factori de risc
– ereditatea joaca un rol important in aparitia alergiilor, inclusiv a rinitei alergice. Daca unul din parinti sufera de un tip de alergie, riscul la copil este de cca 50%, iar daca ambii parinti sunt alergici, riscul de aparitie a unei alergii la copil ajunge la 80%.
– expunerea repetata la pneumalergeni
– expunerea la fumul de tigara, in special in primii ani de viata, dar si la alte substante iritante ale cailor respiratorii
– abuzul de decongestionante topice (spray-uri nazale) poate agrava starea mucoaselor nazale, ducand prin urmare la aparitia rinitelor

Reclame

1 Response so far »

  1. 1

    iulian said,

    am citit un articol care zicea ca peste 3 ani se va descoperi remediul pentru rinita … pana atunci…sa curga vanzarile de Claritine si Aerius, nu ?


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: